Türkiye İş Bankası İstanbul Maratonu’nda Yüzyılın Koşusu 45. kez kıtaları birleştirecek
Türkiye İş Bankası İstanbul Maratonunda
Yüzyılın Koşusu 45. kez kıtaları birleştirecek
Dünyada iki kıta arasında koşulan tek maraton olan Türkiye İş Bankası İstanbul Maratonu, Cumhuriyetin 100. yıl dönümü coşkusuyla ve “Yüzyılın Koşusu” sloganıyla koşulacak.
5 Kasım 2023 Pazar günü başlayacak Türkiye İş Bankası 45. İstanbul Maratonu için İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintimar, İş Bankası Genel Müdürü Hakan Ortan ve İBB Spor İstanbul Genel Müdürü İ. Renay Onur’un katılımıyla basın toplantısı düzenlendi.
Aran: “Cumhuriyetimiz de uzun bir maraton” İş Bankası Genel Müdürü Hakan Ortan, toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye İş Bankası İstanbul Maratonu’nun Cumhuriyetin 100. yılında koşulacağına dikkat çekerek, “Türkiye İş Bankası İstanbul Maratonu, Türkiye İş Bankası İstanbul Maratonu olarak ikinci yüzyılımıza yaklaştığımızı gösterecek. Büyük bir dinamizme, kararlılığa ve uzun bir maraton perspektifine sahip bir ülke.” İstanbul Maratonu ile Cumhuriyetimizin doğum günü arasında anlamlı ve güçlü bir bağ olduğuna inanıyorum. Cumhuriyetimiz büyük savaşların ardından başlayan uzun bir maratona benziyor. Bu uzun maratonda tempomuz ve 100. yıl coşkumuz; “İkinci yüzyılımıza girerken, hayal ettiğimiz ama gerçekleştiremediğimiz her şeyi gerçekleştirme kararlılığımız, inancımız ve umudumuz çok yüksek” dedi.
İstanbul Maratonu’na iki yıl boyunca destek vererek hem Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı, hem de önümüzdeki yıl İş Bankası’nın 100’üncü yılı maraton heyecanına ortak olmak istediklerini belirten Ortan, “Gazi’nin 10’uncu yıl dönümünü kutlayacağız. Cumhuriyetimizin ve Bankamızın kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, 1933.” Yıl Konuşmasında dile getirdiği bu yürekten dileği gerçekleştirmek adına bu yıl ve gelecek yıl da etkinliğe sponsor oluyoruz, ‘Bu büyük milli bayramın her 10 yılda bir büyük bir onur, mutluluk, huzur ve refahla kutlanmasını canı gönülden temenni ediyorum. Sonsuza giden’ ve Cumhuriyetimizin coşkuyla kutlanmasını sağlamaktır.” .
“Yüz. Umarım seneye olimpiyatlarda kazanılacak altın madalyalarla bu seneki heyecan daha da artarak devam eder.” Hakan Ortan, sporun insana disiplin, emeğin değerinin anlaşılması, birlikte başarmanın getirdiği dayanışma duygusu gibi pek çok katkısının olduğunu belirterek; Tüm bu maliyetlerin toplumsal sağlığı, birliktelik duygusunu ve başarma azmini desteklediğini ifade ederek, özellikle maraton koşmanın güç, dayanıklılık ve süreklilik gerektirdiğini; acele etmeyeceğini; kusuru kabul etmediğini; Bunun için dinç, sağlıklı ve eğitimli olmayı gerektirdiğini söyledi.
İnsanlara sporu sevdirmek ve daha çok insanı spor yapmaya teşvik etmek konusunda herkese görev düştüğünü belirten Ortan, 2024 Paris Olimpiyatları’nda Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’nin de destekçisi olduklarını belirtti.
Hakan Ortan, bu desteği çok değerli bulduğunu belirterek, önümüzdeki yıl temmuz ve ağustos aylarında yapılacak olimpiyatlarda ülkemize kazanılacak altın madalyalarla 100 yıllık Cumhuriyet coşkusunun artarak devam etmesi temennisini paylaştı.
Maratonun bu yıl da 100’üncü yılına yakışır şekilde canlı ve dinamik geçeceğine inanıyorum.” Olimpiyatlarda bayrağımızı gururla dalgalandıracak sporcularımızın varlığının ve kazanılacak madalyaların birçok gencimizi profesyonel olarak spora yönelmeye teşvik edeceğine inandığını söyleyen Ortan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye İş Bankası İstanbul Maratonu’na profesyonel sporcuların yanı sıra amatör sporcular da aileleri ve arkadaşlarıyla katılıyor; İki kıta arasında dünyada eşi benzeri olmayan bir olay yaşanıyor. Sporu daha erişilebilir ve eğlenceli hale getirir. İstanbul Maratonu bugün bizler için coşkuyu temsil ediyorsa, sadece iki kıtayı değil tüm insanları birleştiren bir coşkuyu temsil ediyorsa, yardımlaşmanın adresi ise, sağlıklı bir yaşamı ve profesyonel-amatör herkesin bir arada koşmasını anlatıyorsa, en büyük katkıyı İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Atletizm ve Spor Federasyonu İstanbul’a aittir. Böylesine saygın bir markayı, böylesine saygın bir koşuyu yarattığımız ve bunu 45 yıldır kesintisiz olarak sürdürdüğümüz için hepimize teşekkür ediyorum. Tüm İstanbulluların festivali haline gelen Maraton’un, Cumhuriyetimizin 100’üncü yılına yakışır şekilde bu yıl daha canlı ve dinamik bir şekilde gerçekleştirileceğine inanıyorum. Maraton koşumuzu, canları uğruna bize Cumhuriyeti armağan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere tüm şehitlerimize ithaf ediyorum.”
Hakan Ortan, 2036 yılında yapılacak Olimpiyat Oyunlarının İstanbul’da yapılması hedefine ilişkin ise, “Eğer 2036 yılında Olimpiyatlar İstanbul’da yapılırsa bu aslında Türkiye’nin olimpiyatlarda ilk altın madalyasını almasının 100. yılına denk gelecek. 1936 yılında Türkiye’ye ilk altın madalyayı getiren sporcumuz Yaşar Erkan aynı zamanda İş Bankası çalışanıdır. “2036 yılında yapılacak olimpiyatlara İstanbul ev sahipliği yaparsa biz de destek vermek isteriz” dedi.
İmamoğlu: “Türkiye’nin olimpiyat ülkesi, İstanbul’un olimpiyat şehri olduğunu tüm dünyaya kanıtlayacağız.” İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, maratonun insanlığın en eski yarışlarından biri olduğunu belirterek, “Maratonumuzun bu yıl ‘100 Yıl Koşusu’ adı altında hayata geçirilmesi değerli olacaktır. Maraton koşusu fiziksel dayanıklılığın yanı sıra zihinsel dayanıklılık da gerektiren bir yarıştır. Uzun mesafeleri geride bırakırken aşılması gereken zorluklar aslında insanın iradesini ve sabrını sınar. Aslında kurumların uzun vadeli bakış açıları ve yol yürüyüşleri maratonlara çok benziyor. Güçlü olmak temeldir. “Bugün 100’üncü yılımızı kutladığımız bugün, ülkemizi düşmandan kurtarırken, Misak-ı Milli’miz çerçevesinde özgün bir vatan kurarken gösterilen dayanıklılık ve iradenin ne kadar değerli olduğunu daha iyi anlıyoruz.”
Güçlü koşu karakteriyle İstanbul’u 2036 yılında dünyanın en güzel olimpiyatlarını yapma iradesini gösteren şehir yapma arzusuyla yollarına devam ettiklerini belirten İmamoğlu, Türkiye’nin bir olimpiyat ülkesi, İstanbul’un ise bir şehir olduğunu söyledi. Olimpiyat kentinin ilk günlerinden itibaren tüm dünyaya bu maratonda “Tutkumuzla ve umutla 2036’da ev sahibi olmamızla bunu kanıtlayacağız” dedi.
Mustafa Kemal Atatürk’ün direktifiyle 1924 yılında kurulan Türkiye İş Bankası’nın 45. İstanbul Maratonu sponsorluğunun önemine dikkat çeken İmamoğlu, “İki kurumun bir araya gelmesinden ve böyle bir başarıya imza atmış olmamızdan büyük gurur duyuyorum.” 100. yılımızda hep birlikte bir maraton. Çocukluğunda ilkokul birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci sınıfta okuyan bir çocuk, banka açılmadan önce İş Bankası’nın önünde ‘Kumbara Dergisi’ni bekliyordu; Bugün İstanbul’da bir Belediye, İş Bankası ile birlikte İstanbul Maratonu’nu hazırlıyor ve koşuyor. “Onun cumhurbaşkanı olmasının Türkiye Cumhuriyeti’nin bir ürünü olması gerektiğini düşünüyorum” dedi.
Çintimar: “Maraton Türkiye’de atletizmin gelişimi açısından önemli bir organizasyondur” Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintimar da, Cumhuriyetimizin en değerli organizasyonlarından biri olan ve 1976 yılından bu yana düzenlenen İstanbul Maratonu’nun, ülkemizde atletizmin gelişimine önemli katkı sağlayan organizasyonlar arasında yer aldığını belirterek, şu ifadelere yer verdi: Atletizmde uluslararası arenada elde edilen değerli başarılar.
Çintimar, 100’üncü yılımıza girerken depremin hemen ardından ilk kez düzenlenen Avrupa Salon Atletizm Şampiyonası’nı Spor Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile birlikte düzenlediklerini söyledi; Tuğba Danışmanz isimli kadın sporcumuzun tarihte ilk kez üç adım atlamada Avrupa Şampiyonu olduğunu belirterek, Dünya Yürüyüş Takım Şampiyonası’nın tarihimizde ilk kez 2024 yılı başında düzenleneceğini ve yarışacak tüm takımların yarışacağını anlattı. Olimpiyatlarda yarışacak sporcular Antalya’da kontenjan alacak.
Avrupa Kros Şampiyonası’nın ilk kez Antalya’da düzenleneceğini belirten Çintimar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu etkinliklerde sadece düzenleyen ülke değil aynı zamanda madalya alan ülke de olacağız. Olimpiyatlara 25’in üzerinde kontenjanla katılmayı hedefliyoruz. Son olarak Çin’de düzenlenen Dünya Üniversite Oyunları’nda 9’u altın olmak üzere 18 madalya kazandık. Bunlar Türkiye’de atletizmin gelişmesi, büyümesi ve belediyelerimizin desteğiyle devam eden çalışmalar sonucunda elde edilen başarılardır. Aldığımız bir karar olarak devşirme sporcularını kullanmak istemiyoruz. Bu sloganla devam ediyoruz. Aldığımız madalyalar yürüdüğümüz yolun doğruluğunu gösteriyor. Cumhuriyetin 100. yılında dünyaya idol olmak için çalışıyoruz. İstanbul Maratonu bunun için değerli bir örnek teşkil ediyor. Bu kadar büyük organizasyonlara sponsorluk desteği çok değerli. Maratonun isim sponsoru Türkiye İş Bankası’na ve tüm sponsorlarımıza değerli desteklerinden dolayı teşekkür ederiz. Cumhuriyetimizin 100. Yılı Kutlu Olsun.”
Onur: “Dünyada salgının durduramadığı tek maraton olarak bilinen İstanbul Maratonu 45. kez koşuluyor.” İBB Sports İstanbul Genel Müdürü İ. Renay Onur da Cumhuriyetin 100. yılında 45 yıllık bir maratonun yapılmasının önemine değinerek, 45 yıldır pandemi dahil ertelenmeden düzenlenen ve örnek teşkil eden başka bir etkinlik olmadığını belirtti. Alınan tedbirlerle yurt dışındaki federasyonlara ve organizatörlere yönelik çalışmalar sürüyor.
Bu yıl yabancı katılımcı sayısında yüzde 26, 2019’dan bu yana Türk koşucu sayısında yüzde 42, kadın koşucu sayısında ise aynı dönemde yüzde 111 artış yaşandığına dikkati çeken Onur, şöyle konuştu: “Sporda maraton kültürünün önemli bir yeri var. 1896’daki ilk Olimpiyatlardan bu yana Olimpiyatların son yarışı maraton oldu. Maraton bitene kadar olimpiyatlar bitmez. Maraton dayanıklılıktır, durmamaktır, ne olursa olsun bitirmektir. Direndik, durmayacağız ve ne olursa olsun Türkiye Cumhuriyeti için koşmaya devam edeceğiz. “Hepimizin 100’üncü yılı kutlu olsun” dedi.
Yarış hakkında Dünya Atletizm Federasyonu Altın Etiket Kategorisinde koşulacak maraton, Avrupa’nın 5. maratonudur; Dünyadaki 28 Gold Label yarışı arasında yer almaktadır. 42 Km kategorisinde 5 bin, 15 Km kategorisinde 10 bin, 8 Km Kurumsal Koşu kategorisinde 15 bin ve Halk Koşusunda 15 bin rekreasyon koşucusu olmak üzere toplam 15 bin chip koşucusu ile toplam 45 bin sporcu tüm kategorilerde.
sporcular İstanbul Maratonu’nun üç eski şampiyonu geri dönüyor. 2019 yılının galibi ve 2:09:44’lük derecesiyle parkur rekorunun hala sahibi olan Daniel Kibet, 2020 şampiyonu Benard Sang ve geçen yıl yarışı kazanan Robert Kipkemboi de aynısını elde etmeye çalışacak. başlık bir kez daha. 5 Kasım’da piste çıkacak en hızlı erkek atlet, 2021 Milano Maratonu’nu 2:03:55’lik derecesiyle tamamlayan Reuben Kiprop Kipyego olurken, Kenyalı sporcuların en büyük rakibi ise Sevilla’yı kazanmayı başaran isim oldu. Bu yılki maraton 2:04:59’du. Etiyopyalı yıldız Gadisa Shumie olacak.
Kadınlarda ise geçtiğimiz Ocak ayında Doha’da 2:22:28’lik derecesiyle kariyerinin en iyi zamanını yakalayan Kenyalı Beatrice Cheptoo favori olarak yarışa başlarken, bu yıl Stockholm Maratonu’nda birinci olan Etiyopyalı Sifan Melaku ise 1. sırada yer aldı. Kariyerinin 15. maratonuna başlayacak olan Etiyopyalı Worknesh Alemu. Cheptoo’ya meydan okuyacak sporcular.
Aynı zamanda milli sporcular, Türkiye Maraton Şampiyonası’na ev sahipliği yapacak Türkiye İş Bankası 45. İstanbul Maratonu’nda start alacak. |
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı