İş

İş Hukuku Değerlendirme Sempozyumu Sakarya’da Başladı

Hak Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ) iş birliğinde bu yıl ikincisi düzenlenen ‘İş Hukuku Değerlendirme Sempozyumu’ Türkiye Adalet Akademisi ve Türkiye Patron Sendikaları Konfederasyonu ev sahipliğinde Sakarya’da başladı. (TİSK). Sempozyumda konuşan Adalet Bakan Yardımcısı Zekeriye Birkan, “İşçinin hakkı nedir, işveren hukuku nedir, mahkemenin neye hükmedeceğini, hangi mevzuata karar vereceğini bilmesi gerekir” dedi.

İlki geçen yıl düzenlenen ve Bölge Adliye Mahkemelerinin iş hukuku alanında verdiği kararların değerlendirildiği sempozyum iki gün sürecek. Türkiye Adalet Akademisi ile Türkiye Patron Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) arasında 2021 yılında imzalanan iş birliği protokolü çerçevesinde düzenlenen ve Bölge Adliye Mahkemeleri kararlarının yer aldığı sempozyumun ilk günü İş hukuku alanının değerlendirileceği, Adalet Bakan Yardımcısı Zekeriya Birkan’ın Sapanca ilçesindeki bir otelde katılımıyla başladı.

Sempozyumda konuşan TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, “3 Mayıs 2023 tarihi itibarıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızca kayıtlı toplu iş sözleşmesi bulunan, sosyal güvenlik kurumuna prim borcu olmayan, idari para cezası yok, iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uyum ve iş kazası yok.İlk beyaz bayrak alan işletmelerin yüzde 90’ı konfederasyonumuza bağlı üye sendikalarımıza bağlı işyerleri.Bundan gurur duyuyoruz.Ayrıca bu beyaz bayrak uygulaması, kayıtlı çalışanlarına, devletimize ve toplu iş sözleşmesi dışında kalan herkese karşı sorumluluklarını yerine getiren işletmelere yaygınlaştırılarak devam ettirilecektir. En büyük temennimizdir” dedi.

“Adalet kavramında insan vardır”

Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Muhittin Özdemir, “Adalet alanındaki arayışlar insanlık kadar eskidir ve bu alandaki her türlü faaliyette insanlık kadar değerlidir. Adalet kavramı insanı da kapsar. Taraflar insan adaleti yerine getiren de insandır mesele adalettir adaleti dağıtan hukukçular yetiştirmek hem bugünün hem de geçmişin en büyük sorunlarından ve üzerinde çalışılması gereken alanlardan biridir. Türkiye Adalet Akademisi olarak artan bir vizyonla hakim ve savcıların eğitimi konusundaki çalışmalarımızı yürütüyoruz.Meslektaşlarımızın eğitimlerinin yanı sıra siz değerli meslektaşlarımızın ihtiyaç duyduğu her alana yönelik eğitim faaliyetleri yürütüyoruz.

“TİSK’in büyümesi aleyhimize değil”

HAK-İŞ Başkanı Mahmut Arslan, “İşçi sendikalarını ancak işveren sendikalarının olduğu yerde kurabiliriz. Dolayısıyla TİSK’in büyümesi aleyhimize değil, aksine var olmamızı ve var olmamızı sağlayacaktır. TİSK’i daha da aktif hale getirmeye teşvik edecek ve yardımcı olacak bir noktadayız.Hak-İş olarak evet endüstri ilişkileri sistemimizin değerli bir ortağıyız.Yaklaşık 800 bin üye, 21 sendika, 81 il başkanlığı, 300 yakın şube başkanlığı ile özellikle Türkiye’deki personel konfederasyonları arasında değerli bir yere sahibiz.”

“İşçi de patron da hukuken inançlı olmalı”

Adalet Bakan Yardımcısı Zekeriya Birkan, “Yargının en temel görevi toplumsal barışı sağlamak ve kamu düzenini korumaktır. Hukuk ve yargı faaliyeti hayatımızın her alanını kapsayan bir süreçtir. Yargı faaliyetleri sonucunda; hem bireyi hem aileyi hem de tüm toplumu derinden etkileyen kararlar alınmaktadır Adil yargılama Günün sonunda verdiği kararlarla toplumsal huzuru sağlamak ve kamu düzenini korumak yargının en önemli görevidir. Bu nedenle yargı faaliyetinin ana aktörleri olan hakim ve savcılarımıza yönelik mesleki eğitimler, Türkiye Adalet Akademimiz ile hakim ve savcılar ve konunun ilgili paydaşları tarafından aktif olarak yürütülmektedir.Bilimsel sempozyum ve çalıştaylar düzenlenmektedir. örf ve adet hukuku alanındaki her alan önceden düzenlenmelidir.İşçinin hakkı nedir, patronun hukuku nedir, mahkeme neye hükmeder, neye göre hangi mevzuata göre karar verilir. Sadece fabrika kurup işyeri açmak yeterli mi? Olumsuz. Eleman bulmak, yetişmiş eleman bulmak, çalışan işçi bulmak çok zor. Personel, çalışan, işçi bizim için çok pahalı, çok değerli çünkü biz bu ülkeyi döndüren o ellere, bu çarklara saygı duyuyoruz. Bu nedenle hem işçinin hem de patronun hukuken inançlı olması gerekir. Türel’in garantileri eksiksiz olmalı.” – SAKARYA

malkara-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu