Haber

Anka, Depremin Vurduğu Şehirlerde Yapılacak Konutların Planlarına Ulaştı: Kalyon, Kuzu Grup, Optimal Gibi Devlete Yakın Şirketler 5 İlde, 23…

ANKA DEPREMİN VURDUĞU ŞEHİRLERDE YAPILACAK KONUT PLANLARINA ULAŞTI:

DEVLETE YAKIN FİRMALAR, GALERİ, KUZU KULÜBÜ, OPTİMAL, 5 ŞEHİRDE 23 MİLYON 426 BİN METREKARELİK ÜZERİNE 85.250 ADET KONUT İNŞA EDECEK.

ODA BAŞKANLARI VE UZMANLAR, ZEMİN ETÜDÜ YAPILMADAN YAPILACAK YAPILARIN “HARİKA” OLDUĞUNU VE BAŞARILAR DEVAM ETTİĞİNDE YENİ TEHLİKE YARATACAĞINI DİKKATE ALARAK “SEÇİM YATIRIMI” VURGUSUNU YAPTILAR

SİNAN TARTANOĞLU – YETENEK BAĞIŞI

45 bine yakın kişinin hayatını kaybettiği, 11 ilde 14 milyon kişinin etkilendiği, 2 yıl sürdüğü iddia edilen artçı depremlerin, 164 binden fazla binanın yıkıldığı veya kararlaştırıldığı “6 Şubat depremlerinin” üzerinden 21 gün geçti. resmi verilere göre acilen yıkılacak. Üçüncü gün şehirleri bir yıl içinde yeniden inşa etme taahhüdünde bulunan hükümet, ikinci hafta sözleşmeleri imzalamaya başladı. ANKA Haber Ajansı; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, TOKİ ve Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) tarafından hazırlanan “Afet Bölgesi Tasarım Alanları Rehberi”ne ulaştı. Buna göre Kahramanmaraş, Malatya, Osmaniye, Hatay ve Adana’da toplam 23 milyon 426 bin metrekare alana 85 bin 250 yeni daire yapılacak. Kalyon, Kuzu Küme ve Optimal gibi devlete yakın 9 firma müteahhit firma, altı firma da müteahhit olarak belirlendi. Oda liderleri ve uzmanlar, “zemin etüdü yapılmadan” ve “artçı sarsıntılar devam ederken aceleyle yapılacak” inşaatlara tepki gösterdi. TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, “Bu konutların nereye yapılacağı konusunda gerekli jeolojik ve jeofizik çalışmaları yapmadan aceleyle yola çıkmak yanlış. Şehir Plancıları Odası Başkanı Gençay Serter, “Planlama yok” dedi. şu anda süreç. Sadece konutlarla ilgili proje yürütülüyor. Kanun ve yönetmeliklerin öngördüğü şartlar bile hariç tutuluyor.” Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan, “TOKİ’nin seçeceği yerler konusunda bazı endişelerimiz var. Fay zonları üzerine bina yapan bir kurumun yer seçimine güvenmediğimizi ifade edeyim.” Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, “Hükümetin bu konuda acelesi var. Son derece sakıncalı bir politika veya deprem sonrası bir yol haritasıdır.”

Türkiye’de 6 Şubat günü saat 04.17 sıralarında Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. Ardından saat 13.24’te merkez üssü Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesi olan 7.6 büyüklüğünde ikinci bir deprem meydana geldi. Depremler 11 ilde yıkıma neden oldu. Yaklaşık 13 milyon vatandaşı etkileyen depremlerde arama kurtarma çalışmaları sürerken, Hatay’da 20 Şubat akşamı büyüklükleri 6,4 ve 5,8 olan iki deprem daha meydana geldi.

9.470 Artçı Sarsıntı: AFAD, “SONRADAN GEMİLERİN EN AZ 2 YIL DEVAM ETMESİ BEKLENİYOR” AÇIKLANDI

Afet ve Acil Durum İdaresi (AFAD) Beyin Sarsıntısı ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar tarafından 25 Şubat’ta yapılan açıklamaya göre; 6 Şubat depremlerinin ardından 9.470 artçı sarsıntı meydana geldi. Tatar, “Bu gerçekten çok büyük bir rakam. Yani depremler sonrası artçı deprem sayısında düzenli bir azalma olmadığını görüyoruz. Bu artçı sarsıntıların en az 2 yıl sürmesini beklediğimizi ifade etmek istiyorum. faydalı” dedi. Son olarak 27 Şubat günü saat 09.19’da Kahramanmaraş Ekinözü’nde 7 kilometre derinlikte 4.3 büyüklüğünde deprem meydana geldiği açıklandı.

44.218 KİŞİ ÖLDÜ, 14 MİLYON KİŞİ DEPREMDE

24 Şubat’ta açıklanan resmi verilere göre iki hafta arayla meydana gelen dört büyük depremde; Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde 44 bin 218 kişi hayatını kaybetti. Resmi açıklamalara göre 11 ilde 14 milyon kişi depremden etkilendi.

3 GÜN SONRA İLK “İNŞAAT” AÇIKLAMASI: “KONTLARI BİR YIL İÇİNDE İNŞA EDECEĞİZ”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli 9 Şubat depreminin ardından üçüncü gününde; Yıkılan şehirlerin inşası ile ilgili ilk açıklamayı o yaptı. Adıyaman’da Erdoğan; Şimdi de milletime sesleniyorum, inşallah TOKİ olarak bu evleri bir yıl içinde yapacağız… İnşallah bir yıl içinde evlerimizi bitireceğiz” dedi. Erdoğan, benzer açıklamalarda bulundu; depremden etkilenen tüm illere yaptığı ziyaretlerde yineledi.

ERDOĞAN 15. GÜNDE: 11 İLİMİZDE 200 BİN KONUT İÇİN İLK ADIMI MART AYINDA ATIYORUZ”

Erdoğan, 20 Şubat’ta yaptığı açıklamada, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin de katıldığı Kahramanmaraş ziyaretinde; 11 ilde 200 bin konutun ilk adımını sadece mart ayında atıyoruz. Erdoğan, “Yeni konutlarımız inançlı yerlere, zemin artı 3 veya 4 katı geçmeyecek şekilde inşa edilecek. Yerinde canlandırılacak yerleşim yerlerinde yapıların bilimselliği, hızı ve sağlamlığı ilkelerinden asla taviz vermeyeceğiz.”

164 BİN 321 BİNA YIKILDI, ACİL YIKILDI VE AĞIR HASAR GÖRDÜ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un 23 Şubat’ta Adıyaman Afet Koordinasyon Merkezi’nde yaptığı açıklamalara göre depremlerin ardından 1 milyon 250 bin binada hasar tespit çalışması yapıldı. Bunlardan 164.321 bina; “harap”, “derhal yıkılacak” ve “ağır hasarlı” olarak belirlendi.

18. GÜNDE BAKANI AÇIKLADI: “SON ÜÇ GÜNDE 7 BİN 222 KONUT VE 36 DÜKKANIN SÖZLEŞMESİNİ YAPIYORUZ…”

Kurum, aynı açıklamada; “Şehrin ileri gelenleriyle birlikte en gerçekçi yer seçimine karar vermeye çalışıyoruz. İki gün önce Adıyaman, Gaziantep ve Kilis’te 1797 konutun sözleşmesini imzaladık ve inşaat sürecini başlattık. Dün Adana’da 590, İstanbul’da 600 konut.” Gaziantep’te Hatay’da 364, Kahramanmaraş’ta 1019, Şanlıurfa’da 534 olmak üzere 3 bin 107 yeni konutun sözleşmesini imzaladık.Bugün Gaziantep’te 400, Hatay’da 1317 konut olmak üzere 2 bin 316 konut ve 36 dükkan, Malatya’da 599 konut… 3’üncü güne baktığımızda son üç günde 7 bin 222 konut ve 36 dükkânı hayata geçirerek Cumhuriyet tarihinin en büyük afet konutu yapım sürecini yürütmeye çalışıyoruz. .

İNŞAAT ALANLARI İÇİN ACİL DURUM BİLDİRİMİ

İnşaat çalışmaları hızla devam ederken, 8 Şubat’ta 10 ili kapsayacak şekilde açıklanan İnanılmaz Devlet kapsamında 24 Şubat’ta yeni bir Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayınlandı. Olağanüstü Hal Kapsamında İskan ve Yapılaşmaya Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Olağanüstü Hal uygulanan 10 ilde; Afetten etkilenen kesintili ve kesin yerleşim alanlarının Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından re’sen belirlenmesi sağlandı. Fiilen orman niteliği taşımayan alanların niteliği değiştirilerek Hazine adına tescil edilmesinin yolu açılmıştır. Kararnamede; Kesintisiz ve kesin yerleşim yerlerinde ise mesire yerleri, orman parkları ve taşınmazların kira sözleşmeleri ve maden ruhsatlarının re’sen iptal edilmiş sayılmasına yönelik düzenleme yapılmıştır.

ANKA, BAKANLIĞIN PLANLARINI GERÇEKLEŞTİRDİ: MİLYONLARCA METREKAREDE 10 BİN KONUT VE DEVLETİN YAKININDAKİ İNŞAAT FİRMALARI

ANKA Haber Ajansı; hükümet sarsıntısının 18. gününde hazırlanan yeniden yapılanma planlarına ulaştı. Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER), Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve TOKİ ile birlikte “Afet Bölgesi Tasarım Alanları Rehberi”ni hazırladı.

Kılavuza göre; 5 ilde toplam 23 milyon 426 bin metrekare alan yeni proje alanı olarak belirlendi. Bu alanlara toplam 85.250 adet yeni daire yapılması planlanmaktadır. Kılavuzda projeleri hangi firmaların yürüteceğine dair bilgilere de yer verildi.

KAHRAMANMARAŞ, MALATYA, OSMANİYE, HATAY, ADANA

Kılavuzda; Kahramanmaraş, Malatya, Osmaniye, Hatay ve Adana illeri için ilçe ve ilçe proje alanları belirlenerek üretilecek yeni daire sayısı hesaplandı. Belgeye göre projelerin hangi firmalar tarafından yürütüleceği de belirlendi. Kılavuza göre; Proje alanları, alanlara yapılacak konut sayıları ve projeleri yürütecek ve proje müellifi olacak devlete yakınlığı ile bilinen firmalar şöyle:

MARAŞ PROJESİ; KALYON, NKY VE ANT YAPI’YA

Kahramanmaraş: Proje il genelinde 4 milyon 9 bin metrekare alan üzerine hazırlanacak. Toplam 17 bin 250 daire üretilecek.

Afşin’de Merkez Proje Alanında; 750 yeni daire yapılacak. Bu proje Kalyon ve İki Design firmaları tarafından gerçekleştirilecektir.

Elbistan’da Doğu Proje Alanı’nda; 2500 daire üretilecek. Bu projenin yürütücüsü NKY firması ve Mental Tasarım olarak belirlendi.

Onikisubat Mahallesi’ndeki Önsen Proje Alanı’na 10 bin daire yapılacak. proje; NKY adlı bir şirket tarafından işletilecek.

Türkoğlu Proje Alanında; 2.000 daire üretilecek. Bu proje de Kalyon tarafından yürütülecek. Projenin yazarı ABOUTBLANK olacaktır.

Depremin merkez üssü Pazarcık ilçesindeki İncirli Proje Alanı’nda bulunuyordu; 2.000 daire üretilecek. Proje; ANT Yapı ve MKN Mimarlık tarafından yürütüleceği görüldü.

MALATYA PROJESİ; KUZU GRUP, EGE YAPI VE DOME ŞİRKETLERİNE

Malatya:8 milyon 600 bin metrekare alana 30 bin daire yapılacak.

Malatya’nın Battalgazi İlçesi’ndeki Çamurlu Proje Alanı’nda 15 bin daire yapılması planlanıyor. Çamurlu Projesi DOME firması tarafından inşa edilecek olup müellifi DOME ve CROSS WORK firmaları olacaktır.

Yeşilyurt Mahallesi’ndeki İkizce Proje Alanı’nda 10 bin daire üretilmesi planlanıyor. İkizce Projesi’nin yönetmenliğini Kuzu Group, yazarlığını ise AGM Mühendislik yapacağı görüldü.

Doğanşehir Proje Alanı’nda 5 bin adet daire üretilecek. Bu proje EGE Yapı ve Mimar Mimarlık’a verilecektir.

KALYON MERKEZİNDE 5 FİRMAYA 9.4 MİLYON METREKARELİK HATAY PROJESİ

Hatay:Kent genelinde 9 milyon 417 bin metrekare alan üzerinde 31 bin daire üretilecek.

Kılavuza göre Antakya’da 8 milyon 617 bin metrekarelik alan; 10 farklı proje alanına ayrılmıştır. Bu alanlara toplam 27 bin yeni konut yapılacak. Antakya projeleri; Kalyon, NEF, Tahincioğlu ve Optimal firmaları tarafından yürütülecektir. Bazı projeler aynı anda yönetici ve yazar olacaktır.

Belen Proje Alanı’nda 200 bin metrekare alan üzerine 1000 konut yapılacak. Belen Projesi’nin yönetmenliğini Tahincioğlu, yazarlığını ise Kayabay Mimarlık yapacak.

Samandağ’da Cavercik Proje Alanında; 600 bin metrekare alana 3 bin daire Kalyon tarafından yapılacak.

OSMANİYE’DEN EGE YAPI’YA 5.000 ADET KONUT İŞİ

Osmaniye: Merkez Proje Alanı’nda toplam 1 milyon metrekare alan üzerine 5 bin konut yapılacak. Projeyi Ege Yapı üstlenecek.

Adana: Kentte açılacak Çukurova Proje Alanı’nda 400 bin metrekare arsa üzerine 2 bin yeni daire yapılacak. Projenin hem yürütücüsü hem de yazarı Optimal adlı şirket olacak.

İŞTE O ŞİRKETLER VE YAPTIĞI BAZI İHALELER

“Afet Bölgesi Tasarım Alanları Rehberi, İl Ölçeği” başlıklı planda belirlenen il, il ve ilçe bazında belirlenen projelerin 9 müteahhit firma ve 7 müellif firma tarafından yürütülmesi planlanmaktadır.

Belgeye göre projede; Kalyon, Kuzu Küme, Ege Yapı, Nef, Tahincioğlu, Optimal, Dome, NKY ve ANT Yapı firmaları müteahhit olarak belirlendi.

Kalyon İnşaat: Kalyon İnşaat, dünyada en çok kamu ihalesi alan 10 şirket arasında beşinci sırada yer alıyor. Kalyon İnşaat’ın tek başına ya da devlete yakın şirketlerle birlikte yürüttüğü projeler listesinde; Ayrıca İstanbul Havalimanı, Kuzey Marmara Otoyolu, Gaziantep Nurdağı-İslahiye Yolu, Marmaray, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Tarım Kuleleri bulunmaktadır.

Kuzu Kümesi: Kuzu İnşaat’ın yürüttüğü projeler arasında; İstanbul Fetihtepe Kentsel Dönüşüm Projesi, Siirt Devlet Hastanesi, Mardin Devlet Hastanesi, Afyon Lisesi restorasyonu ve ek bina inşaatı, Afyonkarahisar Dinarı’nda 400 daireli afet konutları bulunmaktadır.

En uygun: Şirketin yönetim kurulu başkanı olan Burhan Özdemir, aynı zamanda MÜSİAD İnşaat Dairesi Başkanlığı’nı da yürütüyor. İnşaat yönetimi alanında birçok projeye imza atan firma; İçişleri Bakanlığı 112 Acil Çağrı Merkezi, İstanbul Çekmeköy, Ümraniye ve Silivri Kaymakamlıkları, Kütahya Sağlık Entegre Kampüsü, Maltepe Huzurevi, Marmara Üniversitesi SporKülliye, İstanbul Ticaret Üniversitesi tarihi binası öne çıkan projelerden bazıları…

NKY Mimarisi:Firmanın mimari proje hazırlama alanındaki projeleri arasında Rize Artvin Havalimanı Elektrik Uygulama Projesi, İstanbul Kartal Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Projesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi Kampüs Alanı Projesi, Trabzonspor Stadı bulunmaktadır.

Karınca Yapısı: İnternet sitesinde yer alan bilgilere göre şirket; Galataport İstanbul Projesi’nin betonarme inşaat işleri ve kapalı alan ince inşaat işlerini yapmaktadır. Portföyünde Ümraniye Kültür Merkezi ve Alaçatı Marina’nın da bulunduğu şirket, Rusya’nın Yakutistan Bölgesi’ne bağlı Mirny şehrinde bir de havalimanı inşa etti.

UZMAN TABANLI ÇALIŞMALAR OLMADAN “HURST PROJELERE” TEPKİ

ANKA, depremin üzerinden 21 gün geçtikten sonra ilgili oda başkanlarına ve uzmanlara bu planlamayı sordu. Oda başkanları ve uzmanlar, planlamayla ilgili bilgilerinin olmadığını vurgulayarak, artçı sarsıntıların zemin etüdü yapılmadan devam ederken 20 gün içinde bu planlamayı hazırlamayı “aceleci bulduklarını” belirtiyorlar. Naci Görür dün sosyal medya hesabından; Paylaşarak bu tehlikeye dikkat çekti, “Deprem bölgesinde artçı sarsıntıların yoğun olduğu bu dönemde inşaatlarda beton dökmek son derece sakıncalıdır. Beton priz alma döneminde ciddi çatlaklar ve hasarlar alabilir ve işlevini yerine getiremez hale gelebilir. .”

TMMOB LİDERİ EMİN KORMAZ: “BEN ARALIK VE SEÇİM OLARAK GÖRÜYORUM”

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yürütme Konseyi Lideri Emin Koramaz, projenin gücünün yeni bir seçim yatırımı olduğunu ve insan unsurunun hiçe sayıldığını belirterek, ANKA’ya şunları söyledi:

“BU KONUTLARIN NEREDE YAPILACAĞINA İLİŞKİN GEREKLİ JEOLOJİK VE JEOFİZİK ÇALIŞMALARI YAPILMADAN ACELE BAŞLAMAK YANLIŞTIR”

“Bugün cesetlerin hala molozların altında beklediği ve kaldırılmadığı bir dönemdeyiz. Daha enkaz bile kaldırılmadan inşaat ve konut çalışmalarına başlamak çok yanlış. Bildiğiniz gibi üç ilimiz tamamen yıkıldı. Bu büyük depremde yerle bir olan Maraş, Hatay ve Adıyaman tamamen yerle bir oldu, bir çok ilçe tamamen yıkıldı.Bilinmelidir ki şehirler sadece evlerden ibaret değildir.Şehirler evleri, ticaret merkezleri, tarım alanları, kır-kent ilişkileri ile bir bütündür. , altyapı tesisleri, kültür ve spor ekipmanları.Yıkılan bu şehirlerde yeniden imar edilmesi gereken konut çalışmalarına başlanmadan önce birçok çalışmanın yapılması gerekiyor.Tamamen yıkılan bu şehirlerin imar planları yenilenmeden, şehir planları yapılmadan konut çalışmalarına başlanması, ve özellikle bu evlerin nereye yapılacağına dair gerekli jeolojik ve jeofizik çalışmaları yapılmadan, altyapıya etkileri değerlendirilmeden e, kapsamlı bir şehir planlaması yapmadan ya da yanlış. Gelecekte bu tür felaketlere yol açacak gelişmelere zemin hazırlamak demektir.

Böyle bir deprem için gerekli hazırlıkları yapmayan, deprem öncesi, sırası ve sonrasında yapılması gerekenleri planlamayan, bilim, teknik, mühendislik ihtiyaçlarını ve kamu yararını devre dışı bırakan siyasi iktidar, tüm ülke coğrafyasını yenilenmeye açmıştır. inşaatı bir rant unsuru olarak görerek, sorumluluklarını bu felaketten gizlemek. Göz yıkama basamağını oldukça yanlış olarak değerlendiriyoruz. Öncelikle burada kalıcı konutların yapılabilmesi için kesikli yerleşim alanlarının tüm sosyal ihtiyaçları karşılayacak şekilde inşa edilmesi; Konteyner kentlerin sağlık kurumları, okulları, ruh sağlığı merkezleri ile bunlar yapıldıktan sonra ikinci aşamada o şehir planlamasının bir modülü olarak kalıcı konut üretimine başlanması gerekiyor. Bu evlerin nerede inşa edileceğini bilmiyoruz, bu evlerin yer seçiminde hangi kriterlerin alındığını, yer tespiti yapılırken depreme veya diğer afetlere dayanıklı olup olmadığını hiçbir bilimsel süzgeçten geçirmediğini bilmiyoruz. Ben yaptım anlayışıyla yeni afetlere zemin hazırlamak için ülkenin kaynakları belli departmanlara aktarılıyor. Diğer projeler gibi ben de bunu bir kar saldırısı ve seçimlere yönelik bir atılım olarak değerlendiriyorum.

Politik güç; Bilimi, teknolojiyi ve toplumsal ihtiyaçları dışlayan politikalardan acilen vazgeçmeli, yüzünü halkına çevirmeli, ülke kaynaklarını toplumsal fayda sağlayan projelere aktarmalıdır.

“BUNLAR NE ZAMAN, KİMLER TARAFINDAN, PROJE VE KAYNAK OLUŞTURULUR, BU PROJELERİ YAPACAK FİRMALAR NASIL TESPİT EDİLİR”

Bu depremde 45.000’e yakın can kaybının, onbinlerce binanın hasar görmesinin, milyarlarca liralık maddi hasarın ve bu kadar çok şehrin, kültürel tarihinin ve mekanın yıkılmasının temel nedeni bu tür politikalardan kaynaklanmaktadır. Başlanacaksa şartnamesi hazırlanacak, ihaleler yapılacak, yer tespitleri yapılacak, ne zaman yapıldı, kimler tarafından yapıldı, projelendirme ve kaynak geliştirme, hangi firmaların yapacağı bu projeler belirlendi, böyle bir gelişmeden hiçbirimizin haberi yok.

JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ BAŞKANI HÜSEYİN ALAN: “TOKİ’NİN SEÇECEĞİ YERLERLE İLGİLİ BAZI ENDİŞELERİMİZ VAR. FAY BÖLGELERİ ÜZERİNDEKİ BİR KURUM BİNASININ YERİNE ÇOK GÜVENMEDİĞİMİZİ ÖZELLİKLE İFADE EDERİM”

ANKA’ya konuşan Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Alan, depremin büyük tahribata yol açtığı bölgelerde yapılaşma çalışmalarının başlamasını şu sözlerle değerlendirdi:

“Deprem bölgesindeki siyasi iktidar, hızla yeni yapılacak konut alanlarını belirleyeceğini ve bazı bölgelerde temel atma çalışmalarına 1 Mart itibarıyla başlayacağını bildirdi. Toplu Konut İdaresi geçmişte o bölgede yer seçimlerinin yapılması, sondaj çalışmalarının yapılması, sondaj çalışmalarına dayalı jeolojik ve jeoteknik mikrobölgeleme çalışmalarının yapılması, planlama süreçlerinin yürütülmesinin çok mümkün olmadığını düşünüyoruz. daha silinmeden elde edilen bu verilerle bir saat dilimine sahip olmaktan bahsetmiştik.

“20 GÜNÜN BU İŞLER İÇİN ÇOK ÇOK YETERLİ OLDUĞUNU ÖZELLİKLE HATIRLIYORUM”

Sarsıntıdan sonra bölgedeki yüzey kırıkları artık düzgün bir şekilde haritalanmıyor. Yine deprem sonucu meydana gelen sıvılaşma, yanal yayılma, heyelan, kaya düşmesi gibi çok sayıda yer kaynaklı deformasyonlar konuşuldu ama haritalandırılmadı. Bu alanların haritalanmasında ve kentsel yaşamın kurulacağı yerlerin belirlenmesinde mutlaka bu haritalar esas alınmalıdır. Urfa, Diyarbakır ve Adana gibi iller doğrudan fay üzerinde olmamakla birlikte fayın kenarında yer almakla birlikte bu depremin birçok binanın yıkılmasına ve ağır hasar görmesine neden olduğu şehirlerde bu konuda çalışmaların ülkemizde yapılması gerekmektedir. entegre bir şekilde. 20 gün henüz bir ay bile olmadı, özellikle belirteyim ki 20 gün bu çalışmalar için çok ama çok yetersiz.

Yer seçimi ile ilgili çalışmaların Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütüleceği anlaşılmaktadır. Bu konuda ilgili kurumdan meslek teşkilatımıza herhangi bir talep olmadığını belirteyim. Sadece hatalardan uzak alanların seçilmesi, o alanların inançlı olduğu anlamına gelmez. Özellikle TOKİ’nin seçeceği yerler konusunda bazı endişelerimiz var. Geçmişte bazı yerlerde fay zonları üzerine bina yapmış bir kurumun yer seçimine güvenmediğimizi özellikle belirtmek isterim.”

DPT BAŞKANI GENÇAY SERTER: “BU SÜREÇ BİZE DİYOR: TEMEL ETÜDÜNE BAKIRIZ UYGUN OLURSA RASTGELE İMAR PLANI SÜRECİNE DAHİL OLMADAN SADECE DURUM PLANIYLA RUHSATLARIMIZI ALDIK”

Şehir Plancıları Odası Yönetim Kurulu Başkanı Gençay Serter, şehirlerin konutlardan ibaret olmadığına ve planlamanın dışlandığına dikkat çekerek, ANKA’ya şu değerlendirmede bulundu:

“BİTKİLER BÜTÜNLÜĞÜ ÇÖZMEK İÇİN TEK ARACINIZDIR”

“Hepimizin bildiği gibi KHK çıktı, 12 numaralı KHK çıktı, sonuç şu; baştan beri söylediğimiz bir şey vardı, bu şehirler bir bütün olarak yer yer yıkıldığı için ısrarla söze döktük. kent ölçeğinden başlayarak, kentleri ve yakın çevrelerini ele alarak bütüncül bir planlamanın en gerçekçi sistem olduğunu belirterek, “Bir yanlışlık var: acilen yerleşim yerlerinin yapılması. Herkes gibi biz de depremzedelerimizin konforlu yaşam alanlarına sahip olmasını istiyoruz ama kusura bakmayın şehir sadece bir konuttan ibaret değil. Birçok sanayi ve ticaret alanı, yerleşim alanlarıyla birlikte çöktü. Planlar, bu kısımlar için bölgenin altyapı ve üstyapısı ile bu karmaşık sistemin bütünlüğünü bozacak tek enstrümanınızdır. Planlama sürecinin burada yapılmasında ısrar ettik çünkü bu şehirler bizim kadim şehirlerimiz, üzerinde yüzlerce yıl yaşayacağımız şehirler inşa ediyoruz.

“PLANLAMA ENGELLİ OLMAZSA BÖLGEDE PLANLANMAMIŞ BİR GELİŞME SÜRECEĞİNE VE BU KONUDA ZORLUK OLABİLECEĞİNE İNANIYORUZ”

Hem bu geçmişin birikimi hem de geleceğe yönelik öngörüler açısından karmaşık yapıyı çözmenin en makul yolunu planlar. Vatandaşlarımızın rezidanslarla birlikte refah ve konforu en üst düzeyde kentsel yapılarda yaşamlarını sürdürmeleri kesin hedefimizdir. Ancak bu kararname ile planlama profesyonel disiplini tamamen sürecin dışına itilmiştir. Ne yazık ki ortadaki en değerli meslek olan planlama, zemin temelli ve yapı temelli tartışmalar yer alana kadar devre dışı bırakıldı. Bu planlamanın devre dışı kalmasıyla birlikte bölgede plansız bir gelişmenin devam edeceğini ve bu konuda sıkıntı yaşanacağını düşünüyoruz.

3194 sayılı imar planı ve mevcut planların imar planı yapım yönetmeliğine göre imar planı yapılması noktasında belli standartlar ve belli gereklilikler vardı, bu süreç bize; zemin etüdüne bakarız uygunsa herhangi bir imar planı sürecine girmeden sadece vaziyet planları ile ruhsatlarımızı alırız. Mevcut mevzuatta belirli şartlar vardı ve bunların hepsi devre dışı bırakıldı. Bu kararnameyi hem şehrin bütünlüğüne aykırı bir durum hem de uzun vadeli planlama sürecinin sağlıklı yürütülmesi açısından bir sakınca olarak görüyoruz.

“1 AYLIK PLANLAMA GİBİ BİR SÜREÇ ÇOK ​​AKILCI GÖRÜNMÜYOR”

Şu anda herhangi bir planlama süreci yok, sadece konutlar için proje yürütülüyor ve hatta bazı eksikliklere rağmen bilimsel dayanağı olan rasyonel gereklilikler içeren yasa ve yönetmeliklerle belirlenen gereklilikler bile bu projelendirme sürecinde hariç tutulmuştur. Şehirlerin bu şekilde bir yılda, bir ayda planlanması gibi bir süreç pek akılcı görünmüyor. Tüm şubeleri ile birlikte, tüm bileşenleri ile birlikte, tüm altyapı ve üstyapı donanımları düşünülerek planlanması gerekiyor.”

Prof. Dr. OSMAN BEKTAŞ: “HÜKÜMET BU KONUDA HIZLI HAREKET ETMEKTEDİR. DEPREM SONRASI SON DERECE BİLİMSEL BİR POLİTİKA YOL HARİTASI”

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, söz konusu planın “hükümetin popülist politikası” olduğunu vurguladı. Bektaş, ANKA’ya şunları söyledi:

“Depremden sonra da popülist politikalar izlemeye devam ediyoruz. Deprem yönetmeliğini doğru uygulamadığımız için bu felaketleri yaşadık. Bu sonuçta bir eksikliktir ama yine de bu hatadan ders çıkarmış değiliz. Yine bu bir hedeftir. popülist siyasetle vatandaşa bir an önce konut sağlamak Popülist siyasettir.Teknolojiye, teknolojiye, bilime alışık olmadan bir yıl içinde gelişigüzel konutlar yapılacak.Bu mümkün değil.Bugün bir yapılanma ve şehirleşme var. mümkün değil, dünya standartlarına uygun, depreme dayanıklı, planlı, programlı, zemin etütlü ve şehircilik dikkate alınarak.Bu süreksiz bir işse bu bir masraftır.Devlete ve millete yük olur. Bu konuda acele edilmemelidir.Doğru ve uygun moloz kaldırıldıktan sonra zemin etüdü yapılır, bu zemin üzerine şehir plancıları tarafından yeni bir şehircilik planı hazırlanır. üzerine depreme karşı sağlam binalar yapılmıştır. Bu zaman alır, ancak ne yazık ki hükümet evinde hızlıdır. Son derece sakıncalı bir politika veya deprem sonrası bir yol haritası.

Van depreminde İzmit depreminde yapılan hatalar yine aynı şekilde yapılıyor. Deprem sonrası çalışmalar uzun sürüyor. Sadece bir şeyler yaptık, vatandaşları evlerine kavuşturduk, bütçeden büyük paralar gelişigüzel harcanıyor demenin yanlış olmadığı kanaatini benimsiyorum.

“DENETİM DOĞRULTUSUNDA, DEVLETİN YANINDA DEVLET DAİRELERİNDE TAMAMLAYICI DENETİM YAPILDI, BU DENETİM ÖNLENMİŞTİR”

Bu felaketlerin nedenlerinden biri de tutarsız temel etüt raporlarıdır. Mühendisler odasının yetkisinin elinden alınması, izinsiz bırakılması, tüm meslek odalarının temel raporlarında ve şantiye raporlarında inşaat mühendisleri, jeoloji mühendisleri bırakılması… Mesleğe başladığımda meslek odasına kayıt olmak kuraldı. ancak bugün gelinen noktada meslek odaları kaldırılmış, yetkileri alınmış bir temsilciliktir. görevleri var. Ancak denetim açısından devletin yanı sıra meslek odaları da tamamlayıcı bir denetim gerçekleştirmiş, bu denetim kaldırılmıştır. Umarım bu depremden sonra meslek odalarına eski yetkileri verilir ve tüm zemin etüt, jeolojik ve jeofizik çalışmalar daha sistemli, kontrollü ve verimli hale getirilir. Tüm dünyada olduğu gibi meslek odaları da sadece meslektaşlarının sosyal ve ekonomik haklarını değil, tüm vatandaşların haklarını korumakla yükümlüdür.

haber-sultanhani.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort